BTW ondernemerschap commissarissen

Tot 1 juli 2012 konden commissarissen die als lid van de raad van commissarissen een toezichthoudende en adviserende taak hebben een beroep doen op het Besluit van 5 oktober 2006, nr. CPP2006/2138M, waardoor personen die maximaal vier commissariaten vervulden buiten de btw-heffing konden blijven.

Omdat het besluit is ingetrokken merkt de belastingdienst commissarissen en andere toezichthouders vanaf 1 juli 2012 al bij één commissariaat als ondernemer voor de omzetbelasting aan. Vraag is of dit wel juist. Het gerechtshof Den Bosch (ECLI:NL:GHSHE:2018:2685) heeft daarom een prejudiciële vraag aan het HvJ EU gesteld. Volgens het gerechtshof is duidelijk dat een commissaris, ook als hij slechts één commissariaat vervuld, prestaties in het economisch verkeer verricht, maar is het de vraag of hij dit wel zelfstandig doet. De prejudiciële vraag van het gerechtshof luidt als volgt: Verricht een lid van de Raad van Commissarissen van een stichting, die voor zijn arbeids- en bezoldigingsvoorwaarden in een ondergeschikte positie verkeert ten opzichte van deze Raad, maar overigens niet in een ondergeschikte positie verkeert ten opzichte van de Raad van Commissarissen of de stichting, zijn economische activiteiten zelfstandig in de zin van artikel 9 en artikel 10 van de Btw-richtlijn?

Het gerechtshof den Bosch is van mening dat een commissaris zijn activiteiten niet zelfstandig verricht en geeft het HvJ EU daarom in overweging de prejudiciële vraag ontkennend te beantwoorden.

Als het HvJ EU beslist dat een commissaris zijn activiteiten niet zelfstandig en dus niet als ondernemer verricht heeft dat grote gevolgen voor commissarissen en ander toezichthouders. Commissarissen die nu omzetbelasting over hun activiteiten in rekening brengen kunnen met een beroep op de procedure van het gerechtshof Den Bosch een bezwaar tegen eigen aangifte omzetbelasting indienen. Daarmee verspelen zij geen rechten en hebben zij, als het HvJ EU in gunstige zin beslist, recht op teruggaaf van omzetbelasting met terugwerkende kracht. Indienen van een bezwaar tegen eigen aangifte is eigenlijk alleen zinvol in die gevallen waarin een commissaris zijn prestaties in rekening brengt aan een ondernemer die vrijgestelde prestaties verricht.

Contact

Hans BTW Advies
Regentessestraat 3
9717 ME Groningen

06 41241230
Wijziging sportvrijstelling per 1 januari 2019

Wijziging sportvrijstelling per 1 januari 2019

Geplaatst op: 2018-09-07

Op grond van het huidige artikel 11, lid 1, letter e, van de Wet OB zijn de diensten door organisaties die zich de beoefening van sport, of de bevordering daarvan ten doel stelen, aan hun leden vrijgesteld van omz...

Lees meer Meer nieuws
Rechter heeft beslist: Yogalessen zijn belast met 9% BTW

Rechter heeft beslist: Yogalessen zijn belast met 9% BTW

Geplaatst op: 2018-08-09

De vraag of ook minder inspannende vormen van Yoga als sport aangemerkt kunnen worden aan de rechter is voorgelegd. Het heeft even geduurd, maar de rechter heeft onlangs beslist dat ook de minder inspannende v...

Lees meer Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.